Hírek

Új tanulási lehetőség az MTE keretein belül

Kedves Gyakorlók!

Nagy öröm számunkra, hogy Iskolánk fejlődéséről és egy új csoport indulásáról számolhatunk be. Idén tavasszal az Egészségügyi Képzési Intézettől új szakirányok indítására kaptunk engedélyt, így az Alternatív mozgás és masszázs terápia mellett  társoklevelek megszerzésére is lehetőség nyílik. 

Május 31-én Budapesten a szakok megalapozására egy Egészségügyi modult indítunk, amely az ősz közepén zárul. Ősztől tavaszig a Természetgyógyászati modullal folytatjuk, majd igény szerint indítjuk az oklevelekhez kötött szakirányokat.

A képzés most induló, első szakasza szorosan kapcsolódik az egészségügyi vizsgakövetelményekhez, de azoknál lényegesen többet ad.

A tantervet úgy igyekeztünk kialakítani, hogy átfogó szemléletet és mélyebb megértést nyújtson a szervezet holisztikus működéséről, az egyes betegségek kialakulásáról, tüneteiről, kezeléséről.

Nagy hangsúlyt fektetünk a megelőzés természetes módszereire, és ismertetésre kerülnek a népegészségügyben alkalmazott korszerű kockázatbecslő skálák is. Foglalkozunk az egyes életkorok sajátosságaival, igényeivel, amely a gyógyítást, tanácsadást alapvetően befolyásolja. Kiemelt terület a masszázs oktatás megalapozására a mozgás szervrendszer, melyet a gyógytornász szakirány tankönyvei alapján tanítunk. 

 A vizsgafelkészítésen túl az egyetemi oktatásban szereplő, naprakész ismereteket igyekszünk érthetően, szemléletesen és gyakorlatiasan átadni. Ez a modul mindazok számára értékes lehet, akik gyógyítással, masszázzsal, vagy egyéb holisztikus terápiával foglalkoznak. A jelenlegi képzést  szeretnénk megosztani a közösség tagjain túl barátokkal, érdeklődőkkel, hogy támogatott formában végezhessék ez irányú tanulmányaikat.  Az egyesület örömmel fogadja rövid pályázatukat, és a létszám kitöltéséig várjuk őket is csoportunkban. A családias hangulatú gyakorlati foglalkozásokat a Tanyán, természetes környezetben tartjuk, kapcsolódva a tavasszal indult gyógyítással foglalkozó kezdeményezésekhez. Az elméleti óráknak Budapest egyik barátságos közösségi háza ad új otthont.

Az oktatás az eddigi évekhez hasonlóan továbbra is felajánlás formájában történik, így az  Iskolával teljes mértékben a Tanya fejlesztését és közös céljaink megvalósítását támogathatjátok, akár mint résztvevők, akár mint a lehetőséget továbbadók.

Két végzős csoportunk szép vizsgaeredményei tükrözik mind a gyakorlók, mind az oktatók elkötelezettségét az emberek és a gyógyítás iránt,  amit minden eddigi résztvevőnek szeretnék szívből megköszönni.

Érdeklődni és pályázni a támogatásra Eredics Anitánál lehet a daotaiji@gmail.com címen.

Sok szeretettel várunk mindenkit!
András, Ancsa

Alternatív mozgás és masszázsterapeuta képzés 2015

Alternatív mozgás és masszázsterapeuta képzés 2015

2015 május végén új Alternatív mozgás és masszázsterapeuta és Fitoterapeuta képzést indít egyesületünk. A képzés az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ szakmai vizsgájára készít fel, ahol a szakiránynak megfelelő oklevél megszerzésére ad lehetőséget.

A modulok a természetgyógyász képzés metodikáját követik tartalmukban és felépítésükben.

Egészségügyi modul

Magában foglalja a test anatómiáját, élettanát, a különböző életkorok sajátosságait, az egészséges életmód, az egészségnevelés és egészségfejlesztés korszerű szemléletét.  A kórtani ismeretek mellett bemutatja a betegségek kialakulását, hajlamosító tényezőit, a megelőzés és korai szűrés jelentőségét. Az egyes betegségek részletes bemutatásán túl, betekintést ad gyógyításukba, diétás és életmódbeli tanácsadásukba. A modul része az elsősegélynyújtás és az alapvető sürgősségi kórképek felismerése.

Természetgyógyászati modul

Bemutatja a természetgyógyászat Magyarországon elfogadott ágait, történeti hátterüket, szakmai, jogi és etikai vonatkozásaikat. Az egyes eljárások részletes ismertetése mellett, gyakorlati órák keretében megismerkedhetünk többek között mozgásos eljárásokkal, masszázzsal, reflexológiával, kineziológiával, étkezési és gyógynövény terápiákkal. A modul része egy öt napos életmódtábor.

Szakmai modulok

Alternatív mozgás és masszázs terapeuta

A szakirányon végzők alternatív mozgásformák oktatására, csoportok vezetésére és az általuk gyakorolt masszázsok gyógyító alkalmazására kapnak oklevelet. A képzés része a Taijiquan, Qigong, Do-in és egyes jóga ászanák megismerése, valamint a déli stílusú thai masszázs elmélete és gyakorlati alkalmazása. A két fő módszer mellett a modul légzésterápiát, relaxációt és meditációs módszereket is magában foglal.

Fitoterapeuta

A szakirányon a gyógynövények alkalmazását, hatóanyagait, kivonási eljárásait és receptúra képzését sajátíthatjuk el. A gyakorlati foglalkozásokon a növények felismerését, gyűjtését, szárítását, különböző kivonatok készítését gyakorolhatjuk. A tanfolyam során a gyógyító ételek és fűszernövények is bemutatásra kerülnek.

Egyesületünk lehetőséget nyújt tagjainkon kívül is a részvételre, támogatott képzés formájában.

Jelentkezést és rövid pályázatot Eredics Anitánál, a daotaiji@gmail.com címen tudtok leadni.

Tao Naptár 2014

Kedves Gyakorlók!

Elkészült az idei TaoNaptár, ez eddigitől eltérő formátumban.
Tartalma idén egyéni gyakorlásunkat hivatott elősegíteni az év folyamán megtanultakkal együtt.

 

Tao naptár, minta

Megjelent a Tao Naptár 2013-as kiadása!

Közösségünk évről évre megjelenteti naptárát, mely telis tele van hasznos információkkal az adott időszak energiáiról, a Taoizmus és a TaijiQuan klasszikusainak idézeteivel, találunk benne tanácsokat gyógynövényekről, és azok használatáról, az adott időszakban végzendő ajánlott gyakorlatokról.

Megtekinthető és megvásárolható előzetes időpontegyeztetés után a budapesti központunkban, vagy a Lunarimpex webáruházában.

TaoNaptár 2013_1

TaoNaptár 2013_2

Megjelent a 2012-es Taónaptár és Az étkezés tíz alapelve

Örömmel értesítjük a kedves Gyakorlóközösséget, hogy még az ünnepek előtt sikerült megjelentetni az alábbi két kiadványt:

1) 2012-es Taónaptár

A naptár tartalmazza a taoista műveléshez kapcsolódó fő ünnep- és böjtnapokat, aktuális ötleteket és tanácsokat egészségünk megóvásához és az évszakokhoz való alkalmazkodáshoz.

Kép és részletes leírás hamarosan

2) Az étkezés tíz alapelve

Az étkezés tíz alapelve

Részlet a Bevezetőből:

"Étkezési szokásaink rendbetétele rendkívül fontos a taoista gyakorlás szempontjából, hiszen testünk az elfogyasztott ételből épül fel. Nem mindegy tehát, hogy mivel táplálkozunk. Az „azzá leszünk, amit eszünk” mondás jól kifejezi ezt a felfogást.

Az étkezés tíz alapelve módszer a test természetes folyamatainak támogatására és fejlesztésére. Az alapelvek nem tiltások, hanem sokkal inkább keretet adnak egy olyan tevékenységhez, amit napjában többször, rendszeresen végzünk.

Mivel az étkezés állandóan ismétlődő tevékenység az életünkben, érdemes odafigyelni rá: tegyük érdekessé és tudatossá, és ezáltal életünk egészének minőségén tudunk változtatni. Változatos táplálkozással ugyanis színesebbé tehetjük a hétköznapokat, tudatossággal pedig bevonhatjuk a táplálkozást a mindennapi gyakorlásba."

Tartalomjegyzék:

Bevezető

Az étkezés tíz alapelve

1. Változatosság: étkezzünk minél színesebben
2. Ízek: örüljünk az ízeknek és élvezzük azokat
3. Az öt íz: egy étkezésen belül legyen jelen mind az öt íz
4. Ízletesség: az étel legyen finom
5. Rágás: addig rágjuk az ételt aktív nyelvmozgással, amíg íze van
6. Főzés
7. Tálalás: az étel legyen színes és szépen tálalva
8. Sorrend: ügyeljünk az ételek sorrendjére
9. Alapanyagok: vegyük figyelembe, hogy az Életerőt vagy az Életenergiát táplálják-e
10. Testtartás: étkezés közben ügyeljünk a helyes testtartásra
+1. Jóllakás: az étkezést még a jóllakás előtt egy hajszállal fejezzük be

Felmerülő akadályok

1. Pénz
2. Vásárlás
3. Időhiány
4. Konyha

Mindkét kiadvány beszerezhető az Oktatókon keresztül és a Központban.

Dao előadás

A mai Dao előadáson (2011.11.14) András nem lesz jelen, de vezetett beszélgetés lesz a Dao tulajdonságairól. Gyertek!

 

Frissítés:

Az előadáson elhangzott új ismeretek elolvashatóak itt: http://dao.hu/node/250

Eva Wong: Útmutató a taoizmushoz - Megjelent a második kiadás!

Útmutató a Taoizmushoz

 

Eva Wong: Útmutató a taoizmushoz - Újratöltve!

Örömmel értesítünk mindenkit, hogy ismét megjelent a belső alkímiai előadáshoz szükséges tankönyvünk, így akinek az első kiadásból nem jutott, most kitöltheti a könyvespolcán tátongó űrt.

Eva Wong stílusa a vallásos tiszteletet és a tudományos alaposságot kiválóan ötvözve mutatja be a taoizmus teljes rendszerét. A könyv rövid ismertetője:

„A taoizmus szellemi áttekintésének ezen útmutatója nem csak a taoizmus történetének fontos eseményeit, a szövegeket lejegyező Bölcseket, vagy a taoista gondolkodás különböző iskoláit mutatja be, hanem arra is ráérez belőle az Olvasó, hogy milyen a taoizmust gyakorolni napjainkban.

A könyv három részből áll:

  • A taoizmus története nyomon követi a hagyomány fejlődését a történelem előtti Kína sámánjaitól kezdve a klasszikus időszakon át (beleértve Laozi, a híres Bölcs tanításait), érintve a taoizmusnak, mint vallásnak a kezdetét, a misztikus és alkímiai taoizmus felemelkedését, valamint a taoizmus, buddhizmus és konfucianizmus egységbe rendezését.
  • A taoizmus rendszerei bemutatja a mágikus iskolákat, jövendöléses gyakorlatokat, vallásos szertartásokat, a belső alkímiát és a helyes cselekvés útját.
  • A Taoista gyakorlatok a meditációt, a test művelésének technikáit és a megtisztulás, szertartás, illetve talizmános varázslás rítusait tárgyalja.

Az értékes kézikönyvet átfogó könyvjegyzék zárja, segítséget nyújtva a további tanulmányokhoz.”

 

Szerző: Eva Wong

Cím, alcím: Útmutató a taoizmushoz – Átfogó bevezetés egy ősi kínai szellemi hagyomány történetébe, filozófiájába és gyakorlatába

ISBN: 978-963-08-2145-2

Kiadja: a Magyar Taoista Egyház Teljes Valóság Könyvkiadója

Kiadás ideje, helye: 2011. Budapest

Oldalszám: 297 oldal

Beszerezhető: az Oktatókon keresztül, a Központban, a Tanyán vagy a Lunarimpex Kiadó weboldalán

 

Boldog Yin Fém Nyúl évet!

Éves Programjaink

Örömmel értesítünk Mindenkit, hogy megszülettek a Yin Fém Nyúl évének programjai, melyek a következőek:

Nagy Fesztiválok:
-          Holdújév és Yuan Shi Tian Zun vagy Wu Ji Tian Cun, a Három Tisztaság közül az Eredet Egyetemlegesen Tisztelt Urának Ünnepe: Február 5.
-          Lampion Ünnep: Február 18.
-          Sárkányhajó Fesztivál: Szeptember 3.
-          Chang E a Hold Istennő Ünnepe, a Hold Süti Ünnep: Szeptember 11.

Kisebb Ünnepek:
-          Lü Dongbin Halhatatlan Születésnapja: Május 16.
-          Ling Bao Tian Cun - a Három Tisztaság közül az Megszentelt Kincs Egyetemlegesen Tisztelt Urának Ünnepe: Június 30.
-          Halhatatlanok Ünnepe: Augusztus 14.
-          Dao De Tian Cun - a Három Tisztaság közül a Dao Erényének Egyetemlegesen Tisztelt Urának Ünnepe: December 5.
-          Év végi tanyai köszöntő Ünnep: December 28.

 Csoportok saját Ünnepei:
-          Tavaszi napéjegyenlőség: Március 20. 23:22:21
-          Nyári napforduló: Június 21. 17:17:37
-          Őszi napéjegyenlőség: Szeptember 23. 9:05:20
-          Téli napforduló: December 22. 5:31:08
-          Zhang Sanfeng a Taijiquan alapítójának születésnapja: Október 5.

 A részletes tájékoztatót az Ünnepek előtt egy hónappal mindenkinek kiküldjük.

Várunk Szeretettel Mindenkit!

Megjelent! Eva Wong: Yin és Yang harmonizálása - A Sárkány és Tigris Könyve

Örömmel tudatjuk mindenkivel, hogy megjelent a belső alkímiai előadáshoz szükséges első tankönyvünk, az Eva Wong mesternő által lefordított A Sárkány és Tigris Könyve.

 

Rövid ismertető

A Nappal és a Holddal együtt öregedni, a tavasz és nyár által megújulni, ősszel és télen megőrizni a növekedés magvait, és a Dao örökkévaló lélegzetével táplálkozni – ezek a taoista alkimisták, az egészség, hosszú élet és Halhatatlanság művészeteit gyakorló Mesterek céljai.

Ez a könyv egy tömör, Sárkány-Tigris klasszikusként ismert taoista alkímiai kézikönyvnek, valamint két legfontosabb szövegmagyarázatának fordítása. A szöveget, melyet ősi időkben ismeretlen szerző írt, majd az i.sz. 15. században adtak ki, a kortárs taoista gyakorlók a szellemi átalakulás legteljesebb útmutatójának tartják. Lefedi a taoista gyakorlás három fajtáját:

  • - A külső alkímiát, ami ásványok, gyógynövények és más anyagok elfogyasztásának kutatásával foglalkozik az egészség, hosszú élet és Halhatatlanság elérése érdekében;
  • - A szexuális alkímiát, ami során a gyakorló a szexuális partner energiáját használja fel a sajátja művelésére;
  • - A belső alkímiát, ami meditáció, tornagyakorlatok és jógaszerű testtartások gyakorlását végzi a tudat és a test művelésének érdekében.

A fordító alapos bevezetése és a klasszikus kínai szerzők két szövegmagyarázatának közre adása segíti az olvasót ennek a tömör és szimbolikus szövegnek a megértésében. Eva Wong a taoista művészetek gyakorlója és kínai szövegek fordítója.

Rendelés

Kérdezd Oktatódat, keresd a kisebb könyvesboltokban vagy a Lunarimpex honlapján.

Kiadja: a Magyar Taoista Egyház Teljes Valóság Kiadója

Tartalom átvétel